Sunday, January 2, 2011

Hingga ke Akhirnya



Tajuk post kali ni macam best je tapi isi lam ni belum tentu lagi… Ok sebelum aku mula bercerita aku nak tanya, korang pernah bercinta x (dengan manusia) ??????????? sesiapa yang penah sila tunjuk lubang hidung… Soalan cepu emas 2… Ok boleh aku jangkakan kat sini hampir semua rakyat Malaysia mahupun warga asing pernah bercinta kan… Even anak sedara aku umur baru 10 tahun pun dah gatal-gatal ketiak bila cerita pasal ni… Kalau still ada yang xpernah 2, sekurang-kurangnya mesti jugak da perasaan “jatuh cinta” 2 kan… Ok la 2.. Normal…

Soalan kedua, bila bercinta bahagia x??? Confirm aci kerat kuku bahagia… Dah nama pun bercinta lain la kalau bermusuhan…  Setuju??? Tp aku nak tanya, samada korang perasan or x orang bercinta xkira la cinta sebelum kahwin ke selepas kahwin ke saat yang korang rasa sangat2 indah 2 hanya masa awal2 je… Maksud aku yang “tersangat2” ok bukan sekadar “indah sahaja”… Kategori bagi “awal2” xkira la hari pertama, minggu pertama, bulan pertama or tahun pertama (aku terima jawapan xsemua sebab memang aku xnafi da pasangan yang bahagia macam awal2 bercinta walau berpuluh tahun bersama)… Kenapa mesti jadi macam 2??? Kenapa awal2 bercinta kita rasa dunia ni kita yang punya, kerana cinta lautan api sanggup kuredah(dh mmg xwjud mmg la sanggup)… Bekorban apa saja harta ataupon nyawa… 24 hour tengok muka pun xpa xboring, hari2 ada ja topik yang nak diborakkan so kalau nak borak start 8pagi sampai 8pagi besok pas2 terus sambung sampai 8 pagi lusa, tulat dll memang xda masalah… Pasangan nak apa ja boley ja bagi, duit tinggal cukup beli air mineral ja xda hal punya esok2 boley cari lagi duit janji bf/gf happy… Hari2 klu soalan “awak sayang saya x??awak sayang saya banyak mana??awak sayang saya selamanya kan??awak cintakan saya sorang saja kan??” di tanya boleh ja jawab tanpa sedikit pon kekesahan… Tapi kenapa itu semua hanya terjadi masa mula2 bercinta sahaja… Kenapa xdipraktik kan selama-lamanya… cinta kan buta mana dia reti tengok jam or calendar… kenapa mesti jemu dengan semua benda yang kita dah buat pada mulanya??kenapa??

sekadar hiasan....

Jawapan dia korang pandai2 la pikir bak kata Nabil lu pikir la sendiri k… korang yang bercinta so korang mesti tau kenapa… Apa2 pon nasihat aku cinta 2 datang dari Allah s.w.t… tanpa Dia kita xkan kenal apa 2 cinta dan percaya la kita xkan merasa langsung kalau Dia xizinkan… so jangan la sekali2 korang bercinta sesama manusia lebih dari Dia… Cinta datang dari Dia, xsusah pon Dia nak bagi dan xsusah jugak Dia nak amik balik… bila korang dah bercinta lebih dari korang cintakan Dia masa 2 la dia uji dengan tarik balik “cinta” 2… Sebab 2 la sampai frust menonggeng, bunuh diri, bunuh bf/gf, bunuh serangga, pa2 lagi la… so ingat pilih pasangan yang korang cintakan dia sebab Allah s.w.t dan akan buat korang makin cintakan Allah s.w.t dan cinta Dia la yang hakiki n HINGGA KE AKHIRNYA…. Amin…..