Tuesday, December 28, 2010

Selamat Hari Kejadian Mrs ZB

Allah Selamatkan Kamu,
Allah Selamatkan Kamu,
Allah Selamatkan Mrs ZB,
Allah Selamatkan Kamu……..

Happy Belated Birthday awak…. Sebelum saya bagi kata-kata ucapan nak saya ucapkan ribuan ampun di atas kelewatan pengucapan ini kat awak… Ampunkan saya penunggu gua… Orang lain bagi hadiah kat awk saya pun nak la jugak bagi… Jadi saya hadiahkan la 1 post entry untuk awak yerr… Sudilah kiranya menerima hadiah yang xseberapa ini yerr…walau xdapat disentuh tapi boleh tengok… huhuhu…
Tarik nafas panjang2 dulu sebelum baca & jangan lupa baca bismillah…
Ucapan saya semoga awak panjang umur & murah rezeki… bahagia+happy+senang hati+aman selalulah hendaknya… jangan sedih2… Berjaya dalam semua bidang yang awak ceburi… Senyum selalu… Makan jangan tinggal… Mandi jangan lupa… ermmm apa lagi yerr… Sentiasa yakin Dia yakin yang terbaik untuk kita…




indulgence terbaek utk awk yg terbaek....hehe



with sincerely ang luv...

MR NS 

Friday, December 24, 2010

Suatu Malam..............

Di suatu malam yang nyaman... Aku dengan rasa tanggungjwabnya telah mengajak anak sedara aku untuk belajar memandangkan sekolah dah nak buka kan... Tapi dengan penuh rasa kecewanya aku rasa bila mendengar jawapan yang telah diberi... Berikut adalah perbualan yang telah berlangsung.............

Aku : abang, p amik buku sifir.. kita hafal...

Amirul : Ala... Malaih la...

Aku : Pala otak hg malaih... xmau jadi pandai ka??

Amirul : nak la...

Aku : Abiz 2 awat xmau baca buku..?? Dah p amik cepat...

amirul : xmau...

Aku : senang xyah p sekolah la... ikut paksu meniaga...

Amirul : boleh gak...abang pon memang malas p sekolah...( penuh confident )

Aku : ( tepuk dahi sambil blah )

Memang terbaek la bdk ni..huhu.. Sedih aku tau....




Monday, December 20, 2010

Misteri Kematian Lagenda Bruce Lee - Part 3 -

Kat sini ada lagi info tentang punca kematian Bruce Lee… Selamat membaca…

VERSI SATU

Pada tahun 1973, Mahaguru Dato' Meor Abdul Rahman
telah keluar negara untuk melawat saudaranya yang menetap di England. Pemergian beliau ditemani oleh Dato' Syed Ahmad Jamalullail, seorang saudaranya. Dalam perjalanan pulang ke tanahair, pesawat yang mereka naiki telah singgah sebentar di lapangan terbang di Hong Kong. Ketika menunggu penerbangan berikutnya, beliau telah disapa oleh Bruce Lee, pakar Kung Fu dan seni beladiri Jeet Kune Do. Bruce Lee telah mendapat tahu bahawa Mahaguru Silat Seni Gayong, Meor Abdul Rahman telah berada di Hong Kong.

Setelah memperkenalkan dirinya sebagai Bruce Lee, si Raja Kung Fu, Bruce Lee telah mencabar Dato' Meor Abdul Rahman agar bertarung dengannya. Beliau ingin melihat sejauh mana hebatnya seni mempertahankan diri milik orang Melayu yang dinamakan silat itu. Bruce Lee dengan angkuhnya berkata jika Meor Abdul Rahman menang dalam pertarungan itu, silat Meor Abdul Rahman adalah yang terbaik, TETAPI jika Bruce Lee pula yang memenangi perlawanan itu, Seni Jeet Kune Do ciptaannya adalah yang terbaik di dunia. Kehebatan Dato' Meor Abdul Rahman rupa-rupanya telah sampai ke pengetahuan Bruce Lee. Sebelum daripada itu, pada tahun 1972, serombongan pakar-pakar Kung Fu Hong Kong telah datang ke Malaysia untuk mencari tokoh-tokoh seni beladiri yang dapat bertarung dengan Bruce Lee. Rombongan pakar Kung Fu ini telah berjumpa dengan Dato' Meor Abdul Rahman di Taiping. Dalam pertemuan tersebut, mereka telah mencabar Dato' Meor Abdul Rahman untuk menunjukkan kebolehan beliau. Dato' Meor Abdul Rahman telah menangkap serta mengunci kesemua enam orang ahli-ahli Kung Fu tersebut. Kemudian, Dato' Meor telah menyuruh ahli-ahli Kung Fu tersebut bertemu dengan murid kanannya pula iaitu Cikgu Ahmad bin Lazim.

Memandangkan Bruce Lee masih muda dan mentah, Dato' Meor Abdul Rahman telah menasihati Bruce Lee agar melupakan sahaja niatnya hendak mencuba beliau. Namun, Bruce Lee tetap berdegil juga. Oleh kerana Bruce Lee terus mendesak, maka Dato' Meor Abdul Rahman akhirnya menyahut juga cabaran daripada Bruce Lee tersebut. Untuk mengelakkan keadaan daripada menjadi gempar, Bruce Lee dan Dato' Meor Abdul Rahman dengan ditemani oleh beberapa orang menuju masuk ke dalam bilik tetamu di lapangan terbang tersebut. Sebaik sahaja melihat Dato' Meor Abdul Rahman telah bersedia, Bruce Lee pun dengan kepantasan serangan kakinya pun mula mengasak. Setelah beberapa serangan berjaya dielak, akhirnya Dato' Meor Abdul Rahman tiada pilihan lain melainkan bertindak balas dengan
melepaskan satu pukulan tangan(Kipas Nandung) yang tepat mengenai rusuk Bruce Lee. Pukulan tangan Dato' Meor Abdul Rahman yang nyata berbisa telah menyebabkan Bruce Lee jatuh tersungkur dan menggelupur kesakitan. Kerana belas kasihan ke atas Bruce Lee, Dato' Meor Abdul Rahman pun menawarkan bisa pukulannya ke atas Bruce Lee menggunakan air yang didoakan dan disapu ke kawasan sakit tersebut. Setelah Bruce Lee pulih daripada kesan pukulan Dato' Meor Abdul Rahman tersebut, akhirnya Bruce Lee dengan rendah diri, mengakui kehebatan Dato' Meor Abdul Rahman dan ilmu silat yang dimilikinya. Tidak lama selepas peristiwa pertarungan Bruce Lee dengan Dato' Meor Abdul Rahman ini, Bruce Lee dilaporkan telah meninggal dunia di Hong Kong akibat penyakit misteri.(Menurut Daniel Inosanto, murid kanan Bruce Lee, di hari-hari terakhir Bruce Lee sebelum beliau ditemui mati, Bruce Lee giat mengkaji tentang Seni Silat Melayu. Kini tugas Bruce Lee disambung oleh Daniel Inosanto, sebagai satu-satunya pewaris JKD yang ditauliahkan oleh Bruce Lee. Daniel Inosanto telah memasukkan Silat sebagai sebahagian daripada mata pelajaran Jeet Kune Do nya

VERSI KEDUA 
Di Lapangan Terbang Kai Tak Hong Kong, ketika Dato' Meor Abdul Rahman sedang menunggu penerbangan yang berikutnya, beliau dan Syed Ahmad telah memasuki sebuah restoran yang terletak di dalam kawasan lapangan terbang. Ketika sedang menunggu pesanan tiba, Dato' Meor Abdul Rahman telah terlihat kelibat aktor Bruce Lee sedang dikerumuni oleh peminat-peminatnya di pintu masuk restoran tersebut. Bruce Lee ketika itu ditemani oleh beberapa orang pengawal peribadinya. Dato' Meor Abdul Rahman telah menyuruh Syed Ahmad supaya memanggil Bruce Lee supaya bertemu dengannya. Sebaik sahaja Bruce Lee mengetahui bahawa seorang Raja Silat Melayu ingin menemuinya, maka Bruce Lee pun terus bergegas menuju ke meja di mana Dato' Meor Abdul Rahman berada. Setelah memperkenalkan dirinya sebagai Bruce Lee, si Raja Kung Fu, Bruce Lee yang sememangnya sangat-sangat berhajat ingin bersemuka dengan pakar silat seperti Dato' Meor Abdul Rahman, telah meminta Dato' Meor Abdul Rahman menunjukkan kebolehannya dalam ilmu kebatinan Silat Melayu. Setelah didesak berkali-kali, akhirnya Dato' Meor Abdul Rahman pun bersetuju dengan permintaan Bruce Lee tersebut. Sambil duduk berhadap-hadapan, Dato' Meor Abdul Rahman lalu melepaskan suatu pukulan tangan yang dikenali sebagai
"Kipas Senandung Dalam Senandung". Pukulan Dato' Meor Abdul Rahman ini telah mengenai tepat ke rusuk Bruce Lee, sehingga menyebabkan Bruce Lee terpelanting jauh ke belakang, bersama-sama dengan kerusi yang didudukinya. Ekoran daripada kesan pukulan Dato' Meor Abdul Rahman tersebut, kawasan di sekitar rusuk Bruce Lee lama-kelamaan telah menjadi bengkak(sehingga membawa maut kemudiannya).


Banyak spekulasi dan misterinya kematian mamat lagenda ni... so dari apa yang aku dah cerita kan pandai2 la korang semua nak rumus kan ok...

Sunday, December 19, 2010

Misteri Kematian Lagenda Bruce Lee - Part 2 -


Hari 2 aku dah cerita serba sedikit pasal mamat Bruce ni kan… So Harini kita teruskan kepada tajuk utama post ni tentang misterinya kematian mamat lagenda ni… Sebenarnya banyak siri atau gossip pasal kematian dia n… Aku xnak intro panjang2 karang korang boring pulak lagi pon malas aku nak tulis panjang2…

Kematian Bruce merupakan 1 peristiwa yang memberi tamparan besar kepada semua peminat beliau termasuk la bapak aku yang memang fanatic dengan mamat Bruce ni… nasib dia xda nanges guling2 ja kalau x mau frust mak aku kerana kejelesan yang melampau… Ada yang mengangap kematian Bruce adalah kesan dari latihan melampau yang diamalkan, xterlepas jugak ada yang mengatakan dia amik dadah dan ada jugak dengan confident level yang tinggi mengatakan itu semua lakonan semata2…

Dari kebanyakkan info yang aku dapat Bruce mati selepas dari koma dan dia memang betul2 mati bukan main2… Pada 20 Julai 1973, Bruce telah bertemu dengan Raymond Chow dan Betty Ting Pei untuk berbincang mengenai filem baru mereka ( ada yang mengatakan The Game Of Dead)… Selepas R.Chow keluar, Bruce mengadu terasa sakit kepala da Betty telah memberikannya sejenis ubat penahan sakit Eguagesic dan Bruce terus berehat sehinnga tertidur… Chow dikatakan telah menghubungi mereka pada malamnya bertujuan menanyakan sebab mengapa Bruce dan Betty tidak hadir ke jamuan makan malam yang telah dirancangkan… Betty mengatakan Bruce tidak sedarkan diri walau telah dikejutkan oleh itu Chow dengan bantuan seorang doctor telah cuba mengejutkan Bruce namun masih gagal dan akhirnya mengambil keputusan untuk menghantarnya ke Hospital Queen Elizabeth… Bruce di sahkn meninggal sebaik sampai ke hospital… Dr. R. R. Lycette menyifatkan kematian Bruce adalah disebabkan keadaan sensitiviti yang melampau pada bahan yang didapati dalam tablet sakit kepala yang diambil…

makam Bruce

Banyak spekulasi lain yang telah disebarkan tentang punca kematian mamat Lee ni… Antaranya :
  1.  Bruce telah dibunuh oleh gangster dari Amerika kerana enggan menandatangi kontark di Hollywood…
  2. Ada yang mengatakan Bruce tidak mati di appartmen Betty tetapi telah dibawa kesana… Dia juga dikatakan telah dimake up semasa pengebumiannya kerana kecederaan teruk di muka..
  3.  Bruce dikatakan menjalinkan hubungan sulit dengan isteri ketua gangster dan dia dibunuh ketika berasmara dana dan apartment isteri ketua gangster 2 juga sama dengan BettyKhabar angin mengatakan semasa dia masih hidup Bruce telah diserang oleh seorang ahli karate jepun di lapangan terbang...
  4. Ada yang mengatakan Bruce menjalankan latihan meditasi dan akan bangun semula lepas 7hari dan orang ramai telah meminta pihak hospital supaya tidak menjalankan sebarang autopsy keatas Bruce…
  5. Pegawai polis yang mengendalikan kematian Bruce dikatakan telah dibayar dan tiba-tiba menghilangkan diri…
  6. Bruce juga dikatakan telah dibunuh oleh seorang pendekar shaolin kerana menyebarkan ajaran kung fu shaolin kepada orang ramai…
  7. Ada juga yang mengatakan Bruce telah disumpah kerana telah membeli sebuah rumah yang berhantu…
  8. Cheah Yuan, pelakon lain bagi “Game Of Death” telah mati selepas menceritakan storyline file m ini kepada wartawan…
Betty Ting Pei

WWWAAAACCCCHHHAAAAA!!!!!!!!!!!


Monday, December 13, 2010

Misteri Kematian Lagenda Bruce Lee - Part 1 -

Siapa yg xknl dengan lagenda kungfu Hong Kong Bruce Lee.. Aku pecya hampir kebanyakkan orang kenal dgn mamat ni mcm mana korang kenal Jackie Chan mahupun Jet lee kn.. Bagi yg xknl mamat ni plak meh sini aku cita serba skit pasal mamat Lee ni…check it out….

Bruce Lee atau nama sebenarnya Lee Hsiao Lung  telah selamat dilahirkan di hospital di San Francisco, California, America Syarikat pd 27 November 1940. Beliau kemudianya dibesarkan di Hong Kong tempat family dia tinggal.. Untuk pengetahuan korang mak bapak dia ni pon org seni gak so xheran la klu dia bly terlibat dlm bidang perfileman ni… Bruce Lee mula menceburi bidang lakonan semenjak umur 6tahun lg dan mula belajar berkungfu sejak belasan tahun lagi..

bruce lee, wife dia ngn anak dia brandon

Disebabkan beliau sll sangat telibat dlm pergaduhan jlnan (besa la 2 org terer lawan kn) jd parent dia pun hantar la dia ke Amerika dengan harapan dia akan menjadi org yg lebih berguna…  Pada tahun 1961 Bruce telah berkenalan dgn Linda Emery dan terdetiknya bibit cinta dan akhirnya mereka selamat diijalkabulkan… Mereka dikurniakan dua org anak iaitu Brandon Lee dan Shannon Lee…

enter the dragon

game of dead
Di antara filem yg dibintangi dan member kejayaan dlm karier beliau ialah WAY OF THE DRAGON, ENTER THE DRAGON, FIST OF FURY, THE GREEN HORNET… Walaupun x byk sangat filem yg dihasilkan tp beliau tetap menjadi 1 ikon penting dalam kehidupan mahupun dlm filem dan dianggap insane kerdil yg mempunyai kesempurnaan dari segi mental dan fizikal… Beliau lah yg membina landasan utk para pengamal seni bela diri berpeluang menceburi bidang seni seperti Jackie Chan, Jet Lee, Chuck Norris dan lain2… Selain dari berlakon dan membuka sekolah martial art, mamat ni jgk ada menerbitkan buku mengenai seni bela diri Chinese Gung-Fu: The Philosophical Art of Self Defense dan The Tao of Jeet Kune Do.

Itu la serba sedikit latar belakang tentang mamat lagenda kungfu ni… The next time baru aku cita pasal kematian beliau plak k ( men sambung2 plak, cm cita bersiri je)… so tunggu la yek…

WWAAACCCHHHAAAA!!!!!!!

Sunday, December 5, 2010

Kera oh Kera.....

Assalammualaikum, Salam Sejahtera, Salam Nusantara, Salam Utara & Salam 1 Malaysia…
Yes!!! Skunk dah da 2nd post..haha…rajin jugak aku ni yek kelebek benda alah ni…hehe… Post kali ni aku nk cita sikit pasal 1 kejadian menarik yang di alami sendiri oleh nenek aku… cerita ni disampaikan sendiri oleh beliau kat aku… dengan bebekal kan recorder organic yakni kepala otak aku, aku citakan balik kat korang…
Cita dia cm ni..Once upon the time… cm biasa, rutin harian nenek aku waktu pagi lepas je selesai kerja rumah yang di perlu wat, dia akan rilex2 jap sambil baring2 sambil pejam2 mata & sambil terus tido..waktu 2 dalam lingkungan kul 10 cam 2 la klu xsalah… lepas 2 dalam kul 11 nenek aku tejaga & terperasan yang pintu rumah tebuka.. jd dgn selamber nye nenek aku pon g la nk ttp skit pintu 2 sbb luas sgt pintu 2 nganga & alangkah tekejutnya beliau apabila melihat seekor spesis kera yang bersaiz lebih kurang kanak2 8 tahun kot klu xsalah la sedang menyantap KUIH BAKAR dengan santainya di depan rumah nenek aku… dengan keberanian yang ada nenek aku pon halau la KERA 2, tp Kera 2 xlari dia usha je nenek aku atas bawah, atas bawah.. nenek aku pon geram( walau takut) amik la kayu baling je kat dia… sebab takut nenek aku menganas Kera tersebut pon lari la masuk hutan tglkan kuih bakar 2… maka terselamatlah kuih bakar nenek aku dari menjadi mangsa si kera tersebut…the end…

FAKTA MENARIK YANG BUAT CITA NI MENARIK BAGI AKU :




  1. Kera 2 masuk rumah amik balang kuih bakar yang ada dalam rumah & kluar balik.
  2. Balang yang bertutup 2 dibuka sendiri oleh kera tersebut tnpa memecahkan balang tersebut(pandai dia pusing tudung 2 kan).
  3. Sopan santun sbb makan satu2 kuih bakar 2 ( X cm lam peribahasa bagai kera dpt bunga…hehe)


INFO TENTANG KERA


  1.  Kera ( Long-tailed Macaque) merupakan salah satu daripada haiwan yang terdapat di Malaysia. Nama saintifiknya Macaca fascicularis
  2. Kera terdapat diseluruh Malaysia termasuk dikawasan hutan bakau. Kadang-kala kera ini turun dari pokok dan menggali lumpur untuk mendapatkan ketam kecil sebagai makanan. Kera berwarna perang dan pandai berenang. Mereka hidup berkelompok dalam lingkungan 40 ekor sekumpulan.
  3. Kera adalah haiwan yang tergolong dalam golongan benda hidup, alam haiwan, bertulang belakang (vertebrata), kelas Mamalia. Dalam aturan : , tergolong dalam keluarga : .Kera adalah haiwan berdarah panas, melahirkan anak, menjaga anak, dan mempunyai bulu di badan.
  4. Jantung Kera terdiri daripada 4 kamar seperti manusia. Kamar atas dikenali sebagai atrium, sementara kamar bawah dikenali sebagai ventrikel
  5. Sebagai mamalia, Kera berdarah panas, melahirkan anak, menjaga anak, dan mempunyai bulu di badan. Kera akan menjaga anaknya sehingga mampu berdikari.


comel kn kera ni...say cheeseeeee.......

Fall For You Lyric



The best thing about tonight's that we're not fighting

Could it be that we have been this way before
I know you don't think that I am trying
I know you're wearing thin down to the core



But hold your breathe

Because tonight will be the night that I will fall for you
Over again
Don't make me change my mind
Or I wont live to see another day
I swear it's true
Because a girl like you is impossible to find
Your impossible to find



This is not what I intended

I always swore to you i'd never fall apart
You always thought that I was stronger
I may of failed
But I have loved you from the start
Ohhhh



But hold your breathe

Because tonight will be the night that I will fall for you
Over again
Don't make me change my mind
Or I wont live to see another day
I swear it's true
Because a girl like you is impossible to find
It's impossible



So breathe in so deep

Breathe me in
I'm yours to keep
And hold onto your words
Cuz talk is cheap
And remember me tonight
When your asleep



Because tonight will be the night that I will fall for you

Over again
Don't make me change my mind
Or I wont live to see another day
I swear it's true
Because a girl like you is impossible to find
Tonight will be the night that I will fall for you
Over again
Don't make me change my mind
Or I wont live to see another day
I swear it's true
Because a girl like you is impossible to find

Thursday, December 2, 2010

New Life...Thanks All...

Assalammualaikum…
1st skali aku nk ckp… Memang xdisangka2 last2 aku ada Blog sendiri dah..walau 1 masa dulu aku benci blog2 ni..hahahhah… Itu la mak aku dah pesan jangan benci nanti kena kat diri..haha… Mak u always right la
Dulu jangan kata blog, FB pon aku xminat…bagi aku ckp la ada myspace 2… Itu pun ntah bapa hari sekali (berapa bulan sekali rasanya..haha) baru aku bukak.. Nah sekarang jangan kata FB, Blog pun dah da…bukan pa, best pulak tengok membe2 duk wat2 crita dalam blog ni kan, info2 pon byk..so I pon nk join la… Ada yang wat duit pon ada…
Wat blog ni gak kira cm azam aku utk mulakan idup baru… mmg la tahun baru ada lagi sebulan tp suka hati aku la nk wat awal2… kata orang2 tua benda baik jgn dilambatkn.. ye tak… Kita ttp buku lama, simpan tp jgn buang sbb dari buku2 lama la byk bg pengajaran kt kita tentang hidup n watkan kita jadi lebih matang… Trimas sgt2 kt family & kawan2 aku yang byk bagi support kt aku time aku tgh down n caring pasal aku… nizam,puva,man,min,ina,piduih,farah,shamil,bell, & ramai lagi yg xdpt sebut thanks to u all k my friend.. To Sal, a lot of thanks to u coz always be with me ok..give me support, good advice, attention went I need someone to be with me… Very appreciated that what u have done 2 me….U are my sis, besties, teacher, <3, strength, han & lot of meaning to me… Thanks you 100000x… korng semua mmg the best thing la…korang ibarat memberi lampu pendaflour kat aku yg selama ni di temani lilin...
Sekarang blh la nak luah apa2 kat cini… Korang nak baca ke x ikut korang la…aku pon bkn pandai sangat dalam penulisan2 ni… aku bukan amik sastera dulu msa sekolah.. Apa2 pon Thanks You 2 Mr HAFIZ yang ajar aku cm na nk wat blog ni…haha.. Thanks dude… Jasa mu akan ku kenang hingga ke titisan terakhir hayat ku…haha… so sampai cn dulu post 1st aku ni… Moga tehibur la hendaknya yer… Chalo bête….salam…..

YANG BERTERIMA KASIH
Mr Ns
(The Psycho Person!!!)