Monday, December 13, 2010

Misteri Kematian Lagenda Bruce Lee - Part 1 -

Siapa yg xknl dengan lagenda kungfu Hong Kong Bruce Lee.. Aku pecya hampir kebanyakkan orang kenal dgn mamat ni mcm mana korang kenal Jackie Chan mahupun Jet lee kn.. Bagi yg xknl mamat ni plak meh sini aku cita serba skit pasal mamat Lee ni…check it out….

Bruce Lee atau nama sebenarnya Lee Hsiao Lung  telah selamat dilahirkan di hospital di San Francisco, California, America Syarikat pd 27 November 1940. Beliau kemudianya dibesarkan di Hong Kong tempat family dia tinggal.. Untuk pengetahuan korang mak bapak dia ni pon org seni gak so xheran la klu dia bly terlibat dlm bidang perfileman ni… Bruce Lee mula menceburi bidang lakonan semenjak umur 6tahun lg dan mula belajar berkungfu sejak belasan tahun lagi..

bruce lee, wife dia ngn anak dia brandon

Disebabkan beliau sll sangat telibat dlm pergaduhan jlnan (besa la 2 org terer lawan kn) jd parent dia pun hantar la dia ke Amerika dengan harapan dia akan menjadi org yg lebih berguna…  Pada tahun 1961 Bruce telah berkenalan dgn Linda Emery dan terdetiknya bibit cinta dan akhirnya mereka selamat diijalkabulkan… Mereka dikurniakan dua org anak iaitu Brandon Lee dan Shannon Lee…

enter the dragon

game of dead
Di antara filem yg dibintangi dan member kejayaan dlm karier beliau ialah WAY OF THE DRAGON, ENTER THE DRAGON, FIST OF FURY, THE GREEN HORNET… Walaupun x byk sangat filem yg dihasilkan tp beliau tetap menjadi 1 ikon penting dalam kehidupan mahupun dlm filem dan dianggap insane kerdil yg mempunyai kesempurnaan dari segi mental dan fizikal… Beliau lah yg membina landasan utk para pengamal seni bela diri berpeluang menceburi bidang seni seperti Jackie Chan, Jet Lee, Chuck Norris dan lain2… Selain dari berlakon dan membuka sekolah martial art, mamat ni jgk ada menerbitkan buku mengenai seni bela diri Chinese Gung-Fu: The Philosophical Art of Self Defense dan The Tao of Jeet Kune Do.

Itu la serba sedikit latar belakang tentang mamat lagenda kungfu ni… The next time baru aku cita pasal kematian beliau plak k ( men sambung2 plak, cm cita bersiri je)… so tunggu la yek…

WWAAACCCHHHAAAA!!!!!!!

No comments:

Post a Comment