Sunday, December 5, 2010

Kera oh Kera.....

Assalammualaikum, Salam Sejahtera, Salam Nusantara, Salam Utara & Salam 1 Malaysia…
Yes!!! Skunk dah da 2nd post..haha…rajin jugak aku ni yek kelebek benda alah ni…hehe… Post kali ni aku nk cita sikit pasal 1 kejadian menarik yang di alami sendiri oleh nenek aku… cerita ni disampaikan sendiri oleh beliau kat aku… dengan bebekal kan recorder organic yakni kepala otak aku, aku citakan balik kat korang…
Cita dia cm ni..Once upon the time… cm biasa, rutin harian nenek aku waktu pagi lepas je selesai kerja rumah yang di perlu wat, dia akan rilex2 jap sambil baring2 sambil pejam2 mata & sambil terus tido..waktu 2 dalam lingkungan kul 10 cam 2 la klu xsalah… lepas 2 dalam kul 11 nenek aku tejaga & terperasan yang pintu rumah tebuka.. jd dgn selamber nye nenek aku pon g la nk ttp skit pintu 2 sbb luas sgt pintu 2 nganga & alangkah tekejutnya beliau apabila melihat seekor spesis kera yang bersaiz lebih kurang kanak2 8 tahun kot klu xsalah la sedang menyantap KUIH BAKAR dengan santainya di depan rumah nenek aku… dengan keberanian yang ada nenek aku pon halau la KERA 2, tp Kera 2 xlari dia usha je nenek aku atas bawah, atas bawah.. nenek aku pon geram( walau takut) amik la kayu baling je kat dia… sebab takut nenek aku menganas Kera tersebut pon lari la masuk hutan tglkan kuih bakar 2… maka terselamatlah kuih bakar nenek aku dari menjadi mangsa si kera tersebut…the end…

FAKTA MENARIK YANG BUAT CITA NI MENARIK BAGI AKU :




  1. Kera 2 masuk rumah amik balang kuih bakar yang ada dalam rumah & kluar balik.
  2. Balang yang bertutup 2 dibuka sendiri oleh kera tersebut tnpa memecahkan balang tersebut(pandai dia pusing tudung 2 kan).
  3. Sopan santun sbb makan satu2 kuih bakar 2 ( X cm lam peribahasa bagai kera dpt bunga…hehe)


INFO TENTANG KERA


  1.  Kera ( Long-tailed Macaque) merupakan salah satu daripada haiwan yang terdapat di Malaysia. Nama saintifiknya Macaca fascicularis
  2. Kera terdapat diseluruh Malaysia termasuk dikawasan hutan bakau. Kadang-kala kera ini turun dari pokok dan menggali lumpur untuk mendapatkan ketam kecil sebagai makanan. Kera berwarna perang dan pandai berenang. Mereka hidup berkelompok dalam lingkungan 40 ekor sekumpulan.
  3. Kera adalah haiwan yang tergolong dalam golongan benda hidup, alam haiwan, bertulang belakang (vertebrata), kelas Mamalia. Dalam aturan : , tergolong dalam keluarga : .Kera adalah haiwan berdarah panas, melahirkan anak, menjaga anak, dan mempunyai bulu di badan.
  4. Jantung Kera terdiri daripada 4 kamar seperti manusia. Kamar atas dikenali sebagai atrium, sementara kamar bawah dikenali sebagai ventrikel
  5. Sebagai mamalia, Kera berdarah panas, melahirkan anak, menjaga anak, dan mempunyai bulu di badan. Kera akan menjaga anaknya sehingga mampu berdikari.


comel kn kera ni...say cheeseeeee.......

5 comments:

  1. haha! naseb baek kera ni xterkinja2.. skli dia baling balang tu kt nenek ko, pergh~ benj0l! :D

    ReplyDelete
  2. brni die bling balang 2 kt nenek aku, kang 1 famili mkn sup ekor kera ngn kera golek la..hahah

    ReplyDelete
  3. eeeee.. selera plk korg nk mkn sup ek0r kera? bia btl~ hahaha :DD

    ReplyDelete
  4. mak aku ckp..rezeki jgn ditolak..haha

    ReplyDelete
  5. One of the truly best blog..

    www.fdausamad.blogspot.com

    Baca 3-4 entry lepas tu mesti jadi ketagih!

    i m not kidding..blog brader ni memang awesome!

    Sharing is caring!,
    Kalau best..sebar pada kawan kawan ya!

    ReplyDelete