Sunday, February 27, 2011

Kedai Runcit Dan Peruncit

Assalammualaikum

Kali ini aku nak cerita sikit perangai atau sikap atau tabiat para peruncit yang sangat best sehingga menyebabkan kadar metabolisma badan untuk menggerakkan kaki ke arah beliau(peruncit).. Korang mesti pernah alamai secara langsung atau tidak langsung, secara sedar atau tak sedar...

Apa 2 peruncit?? Peruncit didifinisikan sebagai orang yang jual barangan runcit la.. Kenapa korang pergi kedai runcit?? Mestila untuk membeli barangan runcit.. (adek2 yang yang masih besekolah jangan jawab soalan exam cam ni, kecewa cikgu kang)

ni hiasan ja..jangan kata aku dok cita pasal kedai ni lak..kang kena saman aku..
diulangi sebagai HIASAN

Panjang intro.. Ok mari pendekkan.. Kat bawah ni aku senaraikan sikit perangai2 best yang ada pada segelintir peruncit..


  1. Korang beli sabun fab dengan harga Rm 5.00.. Korang cakap cam mahal ja, lepas 2 dia akan jawab untung Rm 0.50 ja dik.. Padahal dia rembat beli kat Mydin sedozen Rm 5.00.. cuba cakap terus terang ja cam ni "jual murah2 bila nak kaya"..
  2. Layan pelanggan secara sambil lewa hanya sebab pelanggan 2 cuma datang beli eskrem pop sebatang ja..
  3. ikan atau sayur yang disimpan di dalam peti sejuk selama bekurun bila dikeluarkan, rilek ja dia kata FRESH!!!
  4. Menjual rokok batang kat budak bawah umor walau poster "dilarang jual tembakau pada bawah umor" dah sama besar dengan tuan kedai 2.. 
  5. Suka kira duit baki lambat2, tapi bila kita lambat2 keluarkan duit pandai lak suruh cepat..
  6. Xreti nak senyum, bengis je selalu.. Konon ganas la bagi orang takut nak hutang2..
  7. Yang jenis suh korang cari barang sendiri memang ramai la..
  8. Yang ni paling ganas.. Contoh korang mintak nyok parut.. tengah2 dia parut nyok 2 guna mesin tiba2 dia lari pergi tengok tv cita tamil yang masa 2 time klimak.. Har J punya perangai..

5 comments:

  1. nie based on the pengalaman ke... ?

    ReplyDelete
  2. erk~ aku xbeli kat kedai runcit.. belanja kat shopping je terus~ :D

    ReplyDelete
  3. Hahaha.. Nyok? hang beli kedai En. T ker... x da slera cik mau mkan nyok kalau bkn org melayu yg mesin.. hahaha...

    ReplyDelete
  4. salam..sy ada menjual sabun susu beras..jika berminat boleh layari laman blog sy

    www.sabunberasmurah.blogspot.com

    untuk keterangan lanjut...

    terima kasih...

    ReplyDelete