Thursday, February 17, 2011

Aku Pun Melayu Jugak..

'kau tau si senah 2, anak dia mengandung dah 2bulan.. Kau tau sapa punya kerja? Laki baru dia 2 la.. Ala yang sampai sekarang xreti nak kerja 2'

'alah jamal 2, dapat kerja dekat syarikat besar 2 sebab pakcik dia orang kuat dalam syarikat 2, kau tengok la,dapat pulak jadi manager.. Kelulusan belum tentu ada lagi, jangan2 spm saja'

'what? Kerja kilang? Aku graduan Al Azhar ok'

'nak nasihat aku konon, diri sendiri xnak jaga'

'ala buat ala kadar ja la.. Janji siap, duit dah dapat kan'

'malaznya nak pergi kerja harini,besok,lusa,mingu depan,bulan depan'

'hari ni aku jual nasik ayam aku rm3.50,dapat untung bersih sehari rm1000, besok aku nak jual rm4.00, mana tau untung dapat sejuta pulak'

'gua beli motor ni untuk rempit bukan untuk pergi kedai belikan cencalok untuk lu, selagi gua bjiwa rempit sejati jangan harap lu dapat makan cencalok'

'isk da gerai jual kopok lekor baru buka la..rosak la bisnes biskut merie aku pasni.. Xpa malam kang siap kau, aku santau kaw2'

Dialog2 kat atas ni la antara dialog yg kerap digunakan oleh bangsa MELAYU.. Kaum bumiputera d Malaysia.. Kesemuanya negatif!! Dialog2 cam ni dah cukup mempamerkan sikap orang melayu yg suka jaga tepi kain orang,dengki,tamak,salah sangka,fitnah,pemikiran cetek dan banyak lagi sampai malu nak cakap.. Xpenah rasa cukup dengan apa yang ada.. Kesimpulannya mudah 'macam 2 la melayu'..

P/s errr yang becakap ni bukan MELAYU gak ke?

P/s kedua - saya MELAYU, saya ISLAM, saya Ok..

jejaka melayu yang memakai baju melayu..
gambar ni rare k bukan cilok bangsa google punya...

9 comments:

  1. nice postQ siriously sokong pe kamu cakap neyh.

    ReplyDelete
  2. ayinayob - tq coz sokong..hehe

    ika - ko pehal??ting tong ag ke??haha

    ReplyDelete
  3. U are right.. semua mcm dh mind set dlm fikiran mereka..

    ReplyDelete
  4. P. Princes - yup..but dat make malay so colorfull..hehe

    ReplyDelete
  5. sokong2.. tapi bab malas tu memang slalu ade ckp...hehe

    ReplyDelete
  6. abg baju pink, bnyak samp0L duet raya .. bg duit ke mntak duit ? hehe .. ta0n nie nk duet raya ea pakcik .. haha .. btw p0st ini sy sgt memahami keadaannye ye .. <3 u .. ;)

    ReplyDelete
  7. tomato - mlz 2 ibarat resdung..semua orng ada kn..hihi

    ZB - hihi..tq sbb memahami n mendalami...

    ReplyDelete
  8. my pLeasure, btw xyah mngada ye nk tq2 pLak ye.. hehe

    ReplyDelete