Sunday, April 24, 2011

Laman Rumah Aku Ada Zen Garden

Sejak aku exsiden tempoh hari,masa aku banyak dihabiskan dekat rumah ja.. Amat terasa kehilangan motor 2 akibat terbengkalai xdirepair2.. Macam patah kaki pun da.. Semuanya nak kena menumpang.. Nak naik kereta,macam penah da plak aku kereta selama ni.. Nak bekerja pun susah..

Disebabkan nak tunjuk yang aku ni anak yang baik, jadi aku pun selalula buat kerja rumah.. Perkara yang paling aku selalu buat ialah cakar sampah,daun2 berguguran kat halaman rumah aku ni.. Aktiviti ni sebenarnya agak mencabar, cuba korang pikir kalau rambut manusia sehari akan gugur 100 helai,macam mana pulak dengan pokok2.. Kalau pokok pun sama sehari 100 helai daun gugur, dekat situ pulak ada berapa batang pokok, korang congak pulak bapa lama xbecakar seminggu,sebulan fuh xsanggup aku nak kira..

Selain 2 aku ada jugak tanam2 pokok bunga, nak bebakti dengan tanah.. Tapi pakai pasu la.. Sekarang ni kerja2 gardener ni banyak digondol oleh golongan pria.. Baik untuk komersial atau sekadar mengisi masa lapang dirumah dikala ujung2 bulan.. Dah semua golongan ibu2 dan bakal ibu2 lebih cenderung pada pekerjaan atau perkara yang berkaitan dengan jari seperti kerani,fesbuk,setiausha,fesbuk,akauntan,fesbuk, dan sebagainya.. Kat sini aku selitkan sikit tip2 untuk tanam pokok bunga (kan aku dah cakap blog aku ni ada jugak entry beguna,xrugi..bekongsi ialah ambil berat) :

1. Guna tanah yang dilalui oleh lava gunung berapi, kalau rasa susah sangat nak dapat amik tanah kat tempat korang bakar sampah..
2. Letak cacing tanah dalam pasu, cacing akan melembutkan tanah dalam pasu 2..
3. Kalau boleh sebelum letak tanah korang letak la serpihan pasu yang dah pecah,kalau xda jangan pulak korang p pecahkan pasu2 pulak, bala semua 2 bala..
4. Cahaya matahari 2 kena secukup rasa baru la dia membesar dengan sihat..
5. Selalu siram air.. Korang tau kenapa pokok mati kalau xsiram air? Bila dia makan dia telekat macam korang mesti kena minum air kan.. Xpun dia tesedak pedas, sebab 2 la dia mati..

2 la antara tip2 dia.. Kalau korang nak lagi behasil korang bagi la pokok bunga 2 layan tv lagi bagus kalau ada astro pasang pulak af9.. Lagi bagus kalau korang tolog sign upkan fesbuk untuk dia..

Cantek kan.. Dalam poket aku da Rm50, dalam akaun aku rasa da dalam Rm12..
Yang sialnya xdapat keluarkan pulak...donia2..
agak2 cukup x nak renovate jadi macam ni??

4 comments:

  1. donia suma ni dk ikut blog hg skrg....sok aku ada paper kot tp dk tgk plak tips2 mnanam hg ni...arghhhh tension aku...ingtkan tips exam esok....wakklu

    ReplyDelete
  2. aku tgk hg punya blog xda pon..hg wat ka x ni??
    tip exam aku sng ja...pastikan toyol anda chat..hahha

    ReplyDelete
  3. hahaha syirik ada toyol2 ni.....aku mn ada blog....

    ReplyDelete